Кожата покриваща устните е различна!

Защо милиони хора страдат от сухи и напукани устни всяка зима? Причината може да се намери в структурата на самите устните. Структурата на кожата на устните всъщност е по-различна от кожата покриваща тялото. Както е показано на диаграмата в дясно, устните не притежават същия защитен външен слой, или роговия слой, който покрива останалата кожа по тялото; Устните нямат и същия набор от масла и потни жлези, както кожата покриваща тялото ни. Потните жлези добавят влага на кожата, но за устните единствения източник на влага е слюнката в устата. Ето защо суровата зима , вятъра, студа, слънцето и сухия въздух - на открито и закрито - правят устните уязвими на напукване

lip-skinКакъвто и да е сезон, важно е да се грижим ежедневно за устните си, това ще помогне да ги предпазим от напукване изгаряния и херпеси през цялата година.

Устните са много чувствителни и ежедневно се сблъскват с различни фактори като: слюнка, прах, горещ или студен въздух, слънце, вятър и дразнещи храни, всички от които влияят върху тяхното здраве и външен вид.

Като основни грижи за устните ви препоръчваме, да изпълнявате следните стъпки:

Хидратация:

Водата помага да запазите кожата си хидратирана и спомага за премахване на токсините от тялото, повишава вашата енергия, подобрява храносмилането, предотвратява задържането на течности и спомага за изгаряне на мазнините. Ето защо е необходимо да поглъщаме достатъчно количество вода ежедневно.

Защита от слънцето:

Важно е да се използва ежедневно слънцезащитен крем (при слънчево и при облачно време).Защитата от слънце, намалява преждевременното стареене, появата на фини линии, пигментни петна и риска от развитие на рак на кожата. Слънцето е отговорно за над 75% от изброените нежелани последици върху кожата.

Почистване:

Почистването е изключително важен етап в ежедневната грижа за кожата. При него не само се премахват излишните примеси и замърсители, които запушват порите, но и се подготвя кожата за продуктите, които нанасяме в последствие: кремове, козметика и др. По този начин те могат да проникнат през кожата по-лесно и да бъдат по-ефективни.

Хранене:

Включете в менюто си храни, които съдържат:

  • Мастни киселини - те са важен компонент във всяка здравословна диета, защото омекотяват и защитават кожата. Включете в менюто си: ядки, авокадо, семена, слънчогледово масло, пшеничен зародиш и т.н..
  • Антиоксиданти - те помагат в борбата със свободните радикали, отговорни за преждевременното стареене, така че не забравяйте да включите храни като боровинки, къпини, сини сливи, ябълки и всички съдържащи витамин A, C и E.

 

И не забравяйте: кожата на устните не почернява, тя изгаря, защитете ги с Blistex